Η “Κορινθία” είναι από εκείνα τα μέρη όπου έχετε την ευκαιρία να φτάσετε σε υψόμετρο 1000 μέτρων από τη θάλασσα, μέσα σε 40 λεπτά οδήγησης, διασχίζοντας ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές και ευθείες στο οδικό δίκτυο, να περάσετε από παραδοσιακά χωριά, να διασχίσετε λίμνες στα βουνά και γενικά, ένα μέρος όπου μπορείτε να ζήσετε και τις τέσσερις εποχές μέσα σε μια ώρα ταξιδιού, ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα, δίπλα σε έλατα και τρεχούμενες πηγές. Είναι ένας τόπος όπου η άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου συναντά την ξεχωριστή ομορφιά της θάλασσας.

Μια μαγευτική διαδρομή προς τα Τρίκαλα Κορινθίας

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, ανεβαίνοντας από το Ξυλόκαστρο και οδηγώντας ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αμπελώνες και τις πανέμορφες συστάδες ευκαλύπτων, διασχίζοντας τα χωριά “Ρίζα”, “Πελλήνη”, “Δένδρο”, “Ρέθι” και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων (από το Ξυλόκαστρο) θα δείτε τις πρώτες συνοικίες των Τρικάλων. Τα Τρίκαλα είναι ένα ορεινό χωριό και η παλαιότερη συνοικία του βουνού “Ζήρεια”. Το πανέμορφο μεγάλο χωριό, που απλώνεται στις διαδοχικές συνοικίες όπως “Κάτω”, “Μεσαία”, ” Άνω ” Τρίκαλα, είναι το πιο ανεπτυγμένο χωριό της ορεινής Κορινθίας, αναφερόμενο στις τουριστικές δομές.

Διατηρώντας τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής

Ακόμη και αν η τουριστική ανάπτυξη έχει δώσει το σημείο αναφοράς της, η περιοχή έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της ταυτότητα : όμορφες πέτρινες πλατείες, διακοσμημένες με τεράστια, αιώνια πλατάνια και πυκνή βλάστηση. Εκτός αυτού, στην ελληνική γλώσσα, το όνομα Τρίκαλα σημαίνει τρία (3) αγαθά (καλά), επισημαίνοντας τις τρεις καλύτερες ποιότητες που προσφέρει.Α) υγιεινό κλίμα χωρίς υγρασία και πολύ καθαρό αέρα Β) μια πληθώρα αμπελώνων που παράγουν γευστικό κρασί Γ) άφθονα νερά από πηγές. Τα πλεονεκτήματα αυτά σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων των Τρικάλων δημιουργούν ένα γαλήνιο τοπίο που θα κάνει τη διαμονή σας αξέχαστη!

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις του χωριού (ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-μπαρ) έχουν διατηρήσει το μοναδικό, παραδοσιακό στυλ, στο οποίο η πέτρα και το ξύλο παίζουν σημαντικό ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ζεστές και φιλόξενες αλλά και καλά προσαρμοσμένες στο περιβάλλον τους. Θα εκπλαγείτε από τη σπάνια ομορφιά και τα ρυάκια.

Μια φθινοπωρινή εκστρατεία στα Τρίκαλα Κορινθίας

Πιο συγκεκριμένα, το Φθινόπωρο, είναι μια μαγική εποχή, μια εποχή μετάβασης και αφορμή για νέα ξεκινήματα, ίσως να είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε, για εσάς που αναζητάτε μια ήρεμη/ήσυχη και ουσιαστική σύνδεση με την περιοχή και τη φύση, με πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, περιπλανήσεις, και γενικά δραστηριότητες γεμάτες ενδιαφέρον, μακριά από τις πολυσύχναστες μέρες του χειμώνα, το κρύο και το χιόνι. Τα Τρίκαλα Κορινθίας, είναι εξίσου όμορφα όταν τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα, και αντί για χιόνι, όταν τα σύννεφα ζωγραφίζουν σχήματα και φιγούρες στον καμβά τους και όταν η βροχή κάνει τη δική της μουσική, χτυπώντας τα πέτρινα περβάζια.

10 δραστηριότητες στα Τρίκαλα Κορινθίας

Παρόλο που, κατά τη γνώμη μας, επιλέγοντας μια-δυο μέρες για την εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πρέπει να κάνετε απολύτως τίποτα εκτός από το να περιπλανηθείτε τριγύρω, αναπνέοντας καθαρό αέρα, θαυμάζοντας τη μαγευτική θέα και να απολαύσετε τις όμορφες μυρωδιές της φύσης, που είναι στο αποκορύφωμά τους, ειδικά αυτή την εποχή του έτους, σας προτείνουμε μερικές διαδρομές που αξίζει να το κάνεις και αξίζει να το επισκεφθείτε κατά την επίσκεψή σας στα Τρίκαλα Κορινθίας, που θα σας φέρει πιο κοντά στον τόπο, τόσο το παρελθόν και το παρόν της, αλλά και να συνδεθεί με τη φύση, μέσα από ένα συγκινητικό τρόπο:

Κάντε ήπια πεζοπορία μέσα από τη σηματοδοτημένη διαδρομή ‘Αρχαίο Μίσσειον’ από “κάτω” προς “Μεσαία” Τρίκαλα, η οποία διαρκεί περίπου 45 λεπτά, μέσα στο δάσος, κάτω από τη σκιά των τεράστιων δέντρων. Στα Κάτω Τρίκαλα, επισκεφθείτε την πέτρινη πλατεία, όπου βρίσκονται τα υπερ-αιωνόβια πλατάνια και οι εκκλησίες του Αγίου Δημήτρη (1697) και του Αγίου Ιωάννη (1853). Στη “Μεσαία” μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (9ος αιώνας) Στα Άνω Τρίκαλα, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στην υπέροχη πλατεία δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που προσφέρει μαγευτική θέα, και στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος. Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου (17ος αιώνας), περιτριγυρισμένο από καταπράσινη, πυκνή βλάστηση. Περπατήστε στην πανέμορφη κοιλάδα της “Φλαμπουρίτσας” ανάμεσα στις ορεινές συνοικίες “Μεγάλη” και “Μικρή” Ζήρεια. Πιείτε, άφοβα, το νερό από τις πηγές που συναντάτε στην πορεία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη λίμνη “Δασίου”, στο οροπέδιο της “Ζήρειας”. Ο τόπος είναι εξαιρετικής ομορφιάς! Όταν επισκέπτεστε τη λίμνη “Δασίου”, το να πάτε για πικνίκ είναι το ιδανικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ιδανικό είναι μια βόλτα στη λίμνη, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν δεν υπάρχει καθόλου νερό. Η αίσθηση είναι εξωπραγματική! Επισκεφθείτε το επόμενο χωριό, το “Μάννα”, όπου βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο, και όπου ο υπέροχος (και πρόσφατα αναπαλαιωμένος) χώρος με τις πηγές στην άκρη του χωριού θα σας κόψει την ανάσα. (Συμβουλή; αν φτάσετε εκεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καρποφορίας των μηλιών σταματήστε και δοκιμάστε ένα από τα φρεσκότατα μήλα!) Κάντε καθημερινά off-road ταξίδια με buggies στα δάση και τις πλαγιές της “Ζήρειας” με την ομάδα του “Explore Ziria”.

Σας ευχομάστε η διαμονή σας στα Τρίκαλα Κορινθίας να σας μείνει αξέχαστη!